Lineaire actuatoren staan bekend als ‘elektrische cilinders’. Ze bestaan uit een elektromotor, een printplaat en een as (spindel). Het zijn compacte bewegingssystemen die de mechanische aandrijving van een (elektro)motor omzetten in een lineaire beweging. Met een actuator is het hierdoor mogelijk om een lading bijvoorbeeld te draaien, duwen, trekken, heffen of te laten zakken.
Het grote voordeel van een lineaire actuator is dan ook dat het apparaat veel toepassingen kent in uiteenlopende industrieën. Je kunt hem namelijk eenvoudig integreren in vrijwel elk elektrisch systeem. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om kleppen open en dicht te schuiven, of ziekenhuisbedden en bureaus op en neer te kunnen bewegen.
De motor van een lineaire actuator drijft een serie tandwielen aan die op hun beurt de as (spindel) aandrijven. Deze as is van schroefdraad voorzien. Hier overheen is een buis gemonteerd die bij gebruik in- en uitschuift.
Ten opzichte van hydraulische cilinders of pneumatische cilinders heeft een lineaire actuator een aantal voordelen. Zo kan de snelheid van het in- en uitgaan bij een hydraulische cilinder variëren. Dit komt door het verschil in diameter van de zuigstang en de zuiger. Omdat de actuator werkt door middel van een door elektriciteit aangedreven as, blijft de snelheid bij het in- en uitgaan gelijk.
Daarnaast heb je bij een pneumatische cilinder soms te maken met krachtverlies in je luchtsysteem. Bijvoorbeeld doordat er lucht bij de koppelingen afblaast. Omdat de lineaire actuator elektrisch is aangedreven heeft deze hier geen last van.
Bij zowel een hydraulische als bij een pneumatische cilinder heb je nog een externe toe- en afvoer nodig, bij een lineaire actuator enkel een stroomaansluiting.
Bekijk voor meer informatie de video ‘Wat is een lineaire actuator en wanneer gebruik je deze?’
Naast de energie-efficiëntie en lage onderhoud, zijn de precisie en integratiemogelijkheden grote voordelen van actuators. Doordat de actuator elektrisch is, kun je hem aansluiten op diverse toepassingen, zoals mobiele apps, software en hand- of voetschakelaars. Daarnaast kun je hem combineren met functies als IC-oplossingen (Integrated Controller), CAN-bus en CAN-open. Zo creëer je zelf het speelveld waarbinnen de lineaire actuator mag opereren.
Lineaire actuatoren bestaan er in uiteenlopende soorten en maten. Afhankelijk van de toepassing en het vereiste vermogen is er altijd en lineaire actuator te vinden die aan je eisen voldoet. Wij hebben de volgende actuators in ons assortiment:
Bij INDI hebben wij bovenstaande actuators in een 12V- en 24V-uitvoeringen. Kijk bij de afzonderlijke actuatoren voor de specificaties.
Om te voorkomen dat de motor doorbrandt door een te hoge of te lange belasting, kun je een eindschakelkastje gebruiken. Niet alle actuators hebben een eindschakelaar (ook wel besturingsunit genoemd). Bij INDI hebben wij diverse soorten eindschakelaars in ons assortiment voor bescherming van de actuator.
Naast de eindschakelaars vind je nog andere actuator-toebehoren in ons assortiment. Zo kun je voor onderdelen als motorkabels, omkeerschakelaars of zelfs een eigen programmeerinterface bij ons terecht.
Ben je benieuwd of een lineaire actuator geschikt is voor jouw toepassing? Heb je een vraag over een specifiek actuator-model, kun je een specifiek model niet vinden, of heb je een andere technische vraag? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze productspecialisten helpen je graag om jouw project te laten slagen.
Wij staan voor je klaar.
Maandag - vrijdag 7 - 18 uur