In een tandwielpomp draait het verdringerlichaam rond, waarbij vloeistof van de ene naar de andere kant in het pomphuis geperst wordt. Het is naar verhouding een vrij eenvoudig systeem, ook in het onderhoud. Dit is ook terug te zien in de prijs. In ons assortiment vind je tandwielpompen met aluminium pomphuis of met een stalen pomphuis. Aluminum is eenvoudiger te bewerken dan staal maar verdraagt minder werkdruk. Afhankelijk van het slagvolume gebruik je aluminium pomphuizen bij werkdrukken tot 250 bar.
Een hydraulische handpomp of voetpomp gebruik je meestal bij de kleinere machines met een werkdruk van gemiddeld 200 bar. Ook hebben wij inline handpompen die je via leidingen of slangen aan een tank kunt verbinden.
In ons assortiment vind je plunjerpompen met een open circuit of met een gesloten circuit. Daarbij zijn er modellen met een regeling en aan te passen slagvolume. Dit type hydraulische pomp verdraagt een werkdruk tot 420 bar.
Welk type hydraulische pomp je nodig hebt is afhankelijk van je systeem en het benodigde rendement. Vaak kun je op basis van de inschakelduur en het gevraagd vermogen de juiste keuze maken. Vooral op machines met een lange inschakelduur kun je door een hoger rendement warmteproblemen voorkomen. Geef liever wat meer geld uit aan een goede pomp dan aan een koeler. Lees hier meer over in het blog 'Kracht versus verlies'.
Door meerdere secties te gebruiken kun je een dubbele (tandempomp), of zelfs een triple of een quattro pomp maken. Belangrijk is dat je het maximale koppel niet overschrijdt, zeker bij grotere slagvolumes en hogere werkdrukken. e som van het koppel per pompsectie moet kleiner zijn dan het maximale koppel van de as. Onze hydrauliekspecialisten helpen je graag verder. Lees ook het blog 'Dubbele tandwielpomp nodig?'en 'Twee snelheden met twee pompen'.
Dit check je door het vermogen uit te rekenen met de formule P = T x n toe. Vervolgens reken je het aantal liters uit dat de pomp aankan met het vermogen dat je zojuist hebt uitgerekend met de formule Q = P X 540. Lees meer over de toepassing en berekening op 'Zo zit dat: pompen met vermogensregeling'.
De draairichting geeft aan welke kant de pomp pompt. Het is erg belangrijk dat de draairichting van de hydraulische pomp en de elektromotor hetzelfde is, anders beschadigt de pomp. Bepaal dus de draairichting van je pomp, voordat je een pomp aanschaft. Bij sommige pompen, zoals tandwielpompen, verander je de draairichting handmatig.
Dit lees je af van de code van de hydraulische pomp. Sommige merken beschrijven de cc per omwenteling. Deze vermenigvuldig je met het toerental en de uitkomst hiervan is de levering van de pomp per minuut. Sommige merken geven aan hoeveel liters de pomp per minuut bij 500 toeren levert.
Het slagvolume wordt bepaald door verschillende variabelen, waaronder de breedte en uitwendige diameter van het tandwiel en het aantal tanden. Op het blog 'Hoe bereken je het slagvolume van een tandwielpomp?' vind je een handige calculator voor het slagformule van jouw tandwielpomp.
In het onderhoud van je hydraulische pomp is met name het filter belangrijk. Gebruik schone vloeistof, controleer de filters regelmatig en vervang deze op tijd voor een lange levensduur van je pomp.
Deze plaats je voor, achter, of in de tank. Je gebruikt een persfilter voor hoge werkdrukken en een retourfilter bij lage werkdrukken. Bij vrijwel alle hydraulische pompen koop je het filter er apart bij.
Wij staan voor je klaar.
Maandag - vrijdag 7 - 18 uur