Een fotocel is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. De meest eenvoudige uitvoering bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender van een fotocel sensor zendt constant een straal van (UV)licht uit. Wanneer deze straal onderbroken wordt, detecteert de fotocel dit en volgt er een in- of uitschakeling.
In principe doet elke fotocel sensor het zelfde. Het zend een lichtsignaal uit en detecteert veranderingen in dat licht. Toch zijn er binnen de categorie fotocellen verschillende soorten optische sensoren. Wat de verschillende soorten zijn en hoe deze werken, lees je in de alinea hieronder.
Zoals in de tekst hierboven is genoemd, zijn er verschillende mogelijkheden door de verschillende soorten optische sensoren. Optische sensoren werken stuk voor stuk op detectie. In welke vorm dit gebeurt zit verschil. Hieronder staan de vier varianten optische sensoren.
Thru-beam fotocellen zijn sensoren met een losse zender en een losse ontvanger. Deze zender en ontvanger worden tegenover elkaar geplaatst. Wanneer een object de straal van Uv-licht onderbreekt schakelt deze uit. Thru-beam sensoren hebben met een bereik tot 70 meter het grootste bereik van alle fotocellen. Dit komt door de eenvoud van de sensor.
Retro reflectieve fotocellen, ook bekent als fotocellen met reflector, zijn sensoren waarin zender en ontvanger in 1 behuizing zijn geplaatst. De zender zendt een constante straal van Uv-licht naar een reflector, welke op zijn beurt de straal reflecteert naar de ontvanger. Net als bij de Thru-beam fotocel schakelt deze fotocel met reflector uit wanneer de straal van Uv-licht onderbroken wordt. De voordelen van een fotocel met reflector zijn; dat deze van alle soorten sensoren het beste geschikt is voor detectie van transparante objecten en het heeft maar 1 aansluiting nodig. Deze fotocel heeft een sensorbereik van enkele meters.
Een reflextaster is ook bekent onder benamingen zoals diffuse fotocel, diffuse proximity switch, benaderingsschakelaar of taster fotocel. Deze variant optische sensor lijkt veel op de retro reflectieve fotocel, alleen gebruikt deze geen reflector. Nog een verschil is dat de taster fotocel van zichzelf ‘onderbroken’ is. Het licht wat de zender verstuurd keert niet gelijk terug naar de ontvanger. Dit gebeurt pas wanneer een object in de baan van het licht komt. Het object functioneert dan als reflector en reflecteert het licht naar de ontvanger, waarop het systeem automatisch uitschakelt. Een reflextaster heeft een sensorbereik van enkele meters.
Sommige reflexrasters zijn uitgevoerd met achtergrondonderdrukking (HGA). Met deze techniek kunnen sensoren verschillend gekleurde objecten, die op gelijke afstand staan, detecteren zonder invloed van de achtergrond. Om dit te kunnen zijn er meerdere ontvangers in de sensor geplaatst. Doordat het licht op verschillende manieren op verschillende ontvangers binnenkomt, kan de sensor object en achtergrond van elkaar scheiden, onafhankelijk van de lichthoeveelheid die door het object weerkaatst wordt. Wat de fotocel wel en niet zal detecteren, kan je zelf instellen. Hierdoor heeft een fotocel met achtergrondonderdrukking een groot bereik tot 70 meter.
Optische sensoren of fotocellen zijn gemaakt om objecten of de lichtintensiteit te detecteren. Deze sensoren worden veel gebruikt in (semi)geautomatiseerde productieprocessen. Maar dat is zeker niet de enige toepassing. Fotocellen zie je op veel plekken terug. Je kan fotocellen gebruiken voor het automatiseren van je garagedeur, zodat wanneer je thuiskomt, je direct naar binnen kan rijden door de detectie van je auto. Het zelfde geldt voor het gebruik van fotocellen of optische sensoren in een slagboom of poort.
Naast fotocellen vind je onder de ‘reguliere’ sensoren in ons assortiment:
Voor andere accessoires voor jouw sensoren kun je een kijkje nemen op onze pagina sensor accessoires.
Loop je na het lezen van deze tekst over fotocellen nog met de zelfde vraag rond? Of zijn er juist meer vragen bij gekomen? Neem dan gerust even contact op met de klantenservice. Onze collega’s beschikken over veel productkennis en helpen je graag verder met jouw vragen.
Wij staan voor je klaar.
Maandag - vrijdag 7 - 18 uur